Ulik pupillstørrelse - frisk ellers!

Min katt er ca. 1,5 år gammel. Han er ganske frisk og oppegående, men forleden fikk han påvist urinveisinfeksjon og ble behandlet for dette. Han fikk antibiotika og alt gikk bedre. Røytingen ble mindre, og mjauingen hans ble mindre "engstelig/vond".

Nå for noen uker siden merket jeg at hans ene øye har litt større pupill enn det andre øyet hans. Det er vanskelig å legge merke til når puppilene er utvidet, men når de er tynne ser man at den det høyre øyet hans har tydelig mindre pupill enn det venstre. Han er oppegående, men eneste som han har forandret seg på i det siste er at han sover mye, hikker mye og han er mindre aktiv nå enn før.

Alt dette kan selvfølgelig ha med sammenhenger å gjøre, som f.eks. vær, dårlig dag....

Men, siden pupillene hans er forskjellige, er ikke det et tegn på at noe er "galt", eller har noen katter dette? Og HVILKE tegn bør jeg se etter dersom det er snakk om alvorlig sykdom? Jeg tenker med en gang hode, siden jeg vet at når menneskers pupiller er ulike vil det ha forbindelse med hjernen. Har katter samme mekanisme, eller er pupillene et "speil" på andre steder i kroppen?

Han går helt normalt og er verken sjanglete eller snubler. Han spiser normalt. Eneste jeg har lagt merke til er at forlater sin faste godstol (faste soveplass) og vil helst gjemme seg under klesstativ og bord (kan dette ha med at han vil ha forskjellig underlag og ligge på noe som er hardere - godstolen er myk og varm).

Jeg er så glad i katten min.
Er livredd det skal være noe galt med han.
Og engstelig for at noe ikke er som det skal.

Kan du gi meg noen svar?

Hvorfor hikker katter (uten at de har spist)?
Er det normalt at pupillene er litt ulike?
Kan urinveisinfeksjon komme tilbake og gi symptomer som hikke/pupillreaksjon?

Mvh Solfrid


Svar fra en veterinær

Normal sett er begge pupiller like store - eller små - samtidig, er det vedvarende endring i størrelsen, foreksempel at det ene øyet har svært liten pupill kan dette tyde på smerte eller betennelse i dette øyet. Er den ene pupillen svært stor og ikke blir mindre når den får lys på seg kan det også være på grunn av for høyt trykk inne i øyet. Som regel merker du at katten har ubehag eller endret adferd i forbindelse med dette, men ikke alltid. Noen ganger ser den ene pupillen større ut pga pigmentering på regnbuehinnen, dette er ikke farlig. For å få dette oppklart er det svært viktig å få sjekket øynene til katten din hos veterinær, slik at sykdomstegn kan oppdages og behandles i tide. Da kan du også få avklart om urinvegsinfeksjonen er helet, det er ikke vanlig at hikke (mellomgulvskrampe) eller ulik pupillstørrelse har noe med denne å gjøre, men ellers er det riktig at symptomer fra øyne noen ganger kan være symptom som har med annen sykdom å gjøre, også sykdommer i hjernen. Lykke til med katten din, det er fint du passer på han!

Svaret er skrevet av Margunn Tvedten
« Forrige spørsmål
Neste spørsmål »


Liker du svaret? I så fall kan du abonnere på vårt nyhetsbrev for å være sikker på at du ikke går glipp av alle nye spørsmål og svar på NettDyrlegen.com. Abonner
Har du et eget spørsmål? Vår spørsmålsboks er en kostnadsfri tjeneste der våre veterinærer svarer på dine spørsmål om husdyr. Still et spørsmål

Les flere spørsmål