Livmorbetennelse

Hei!
Hunden min på 4 år (en aktiv gordonsettertispe) ble operert i går for livmorbetennelse, hvor livmor ble fjernet. Det var en trist avgjørelse, men hunden var syk - så turde ikke gamble med medisiner først.
Savner god informasjon om hva jeg kan forvente etter operasjonen. Har lest at hun kan ha lett for å legge på seg bl.a. Hvordan kan personligheten til en tispe forandre seg etter en slik operasjon? Hun får jo aldri mer løpetid, hvordan påvirker det henne? Er det noe som heter "overgangsalder" hos hunder??
Dyrlegen nevne også at det er større sjanse for å få nyrestein, hvorfor det? Og hva skal jeg gjøre for å forebygge det?
Håper å få noen svar:)


Svar fra en veterinær

Ved en operasjon for livmorbetennelse fjerner man livmor og eggstokker. Det betry at hunden ikke vil få løpetid. Det skjer en hormonell forandring i kroppen. Det kan føre til noe lavere stoffskifte og økt risiko for overvekt. Hvis du har mulighet å veie hunden regelmessig er det bra, da vil du raskt merke om hunden din går opp i vekt. Hvsi hun viser tendens til å gå opp i vekt anbeflaer jeg deg å bytte til et energisnålere fôr.

Noen tipser får en svkaere lukkemuskel ved urinblæren når de blir sterilisert. Det kan føre til at de blir litt urin inkontinente. Hvis det blir et problem er det ofte lett å medisinere bort problemet i samråd med din dyrlege.

Det er ikke noe som heter overgangsalder på tisper. Så lenge de ikke blir sterilisert så har de som regel løpetid hele livet.

Enkelte tisper får forandret pelskvalitet etter et slikt inngrep, noen får mye mer pels og andre kan få mer fjunete pels.

Når det gjelder personligheten, trur jeg ikke du vil merke noen større forandring så lenge du klarer å passe på at hun ikke øker i vekt.    

Lykke til

Svaret er skrevet av Katarina Storli
« Forrige spørsmål
Neste spørsmål »


Liker du svaret? I så fall kan du abonnere på vårt nyhetsbrev for å være sikker på at du ikke går glipp av alle nye spørsmål og svar på NettDyrlegen.com. Abonner
Har du et eget spørsmål? Vår spørsmålsboks er en kostnadsfri tjeneste der våre veterinærer svarer på dine spørsmål om husdyr. Still et spørsmål

Les flere spørsmål